27/05/2019

הציפיות מכל תלמיד בישראל כמו גם בעולם כולו הוא כי הם יעמדו בדרישות וילמדו ויצליחו –

כולם – כמו כולם… הבעיה היא שאנשים הם לא רובוטים והם גם לא מחשבים שאפשר להזין בהם תוכנות ולצפות כי כולם יפעלו היטב. לא פעם קורה והילד לא ממש מצליח להשתלב בתכנית הלימודים הרגילה, הוא לא מסתדר עם המעמסה הלימודית והוא מוצא את עצמו מדשדש מאחור.

במקרים רבים די קשה להניח את האצבע על מוקד הבעיה ועל מקור הקושי כאשר לא ממש ברור האם אלו קשיים הנובעים בעקבות בעיות בקשב וריכוז או שמא מדובר בבעיות הנובעות מגורמים פסיכולוגיים שונים. לפעמים מדובר בלקות קוגניטיבית כללית אשר היא זו שלמעשה משליכה על כל התחומים.

בדיוק עבור המקרים מן הסוג הזה, עורכים אבחון פסיכודידקטי.

מהו אבחון פסיכודידקטי ואיך עורכים אותו?

האבחון הפסיכו דידקטי הוא אבחון מקיף וכוללני אשר מאפשר לנו לזהות קשיי למידה שונים או ליקויי למידה כמו גם לקויות קוגנטיביות כלליות אשר הם אלו העומדים מאחורי הבעיות שהילד סובל מהם.

לא פעם מתברר כי מדובר בגורמים רגשיים פסיכולוגיים אשר מהם סובל הילד. ברור שתופעות מן הסוג הזה דורשות התערבות טיפולית מתאימה ורק כך ניתן יהיה להעלות את התלמיד על דרך המלך.

מעריכים את יכולותיו של הילד

למעשה במהלך האבחון מעריכים את יכולותיו של הילד הן מבחינה שכלית והן מבחינת הממד הרגשי וכאשר האבחון נעשה בצורה מקיפה וכוללנית שכזו, אפשר להגיע להתרשמות טובה ומתמונה אינטגרטיבית באשר ליכולות של הילד. כך גם אפשר לאתר במדויק את המקורות הגורמים לקשיים שלו.

לאחר שהמאבחן ידע ויאתר את נקודות הכוח של הילד ואת הצדדים החזקים שלו, אפשר יהיה להתקדם גם הלאה כאשר הפסיכולוג יבנה את תכנית הטיפול המתאימה לילד. בהתאם לכך הוא יכול להגיע לתוצאות המספקות והטובות ביותר.

אבחון פסיכודידקטי מציל את התלמיד

תלמיד שאינו צועד בתלם, הוא מתקשה לזרום עם כולם, הוא לא מצליח בלימודים כמו כולם, הוא ילד שגדל עם תסכולים. הוא מפתח בעיות בביטחון העצמי והוא סובל מחוסר שייכות לחברה אשר אליה הוא למעשה אמור להשתייך. הוא מאשים את עצמו בכך שההורים לא מרוצים ממנו, המורים טוענים כי הוא אינו עושה את המוטל עליו ולמעשה הוא סובל מ"סל" שלם של בעיות נלוות. מובן כי מדובר במשא גדול וכבד אשר לא פעם הוא גדול מידי מכפי מידותיו של הילד.

כאשר עורכים לילד אבחון דידקטי או פסיכודידקטי מסודר, מאפשרים לו למעשה להציג את יכולותיו לצד החולשות מהם הוא סובל כאשר הודות לכך ניתן ללמוד באילו כלים מומלץ להשתמש לצורך קידומו.

האבחון למעשה פותח את הפתח לתלמיד אשר משם הוא מסוגל רק לצמוח ולנצל טוב יותר את יכולותיו שכן קיימות אצלו ומשם הדרך שלו להצלחה סלולה ובטוחה הרבה יותר.

אבחון פסיכודידקטי

כותב המאמר: אורית הרפז

בעלת תואר שני ב-'אבחון לקויות למידה' מאוניברסיטת בר אילן עם 12 שנות ניסיון בתחום. מאבחנת מוסמכת בכירה במכון הישג.

Scroll to Top חייגו עכשיו